Catalunya rural: 50 pobles amb caràcter

10 de febrer 2019 - Art i patrimoni - Comentaris -

Dins de la popular col·lecció Kroma de l'Editorial Cossetània s'editarà pròximament aquest llibre dedicat a conèixer petits pobles de Catalunya que conserven el seu caràcter rural. Es tracte de nuclis amb menys de 300 habitants, poc modificats per l'urbanisme desbocat de les darreres dècades, que mantenen formes de subsistència allunyades del mon industrial. Brunyola, Talamanca, Conesa, El Vilosell, Vistabella, Alfara de Carles, Vilanova de la Barca, Abella de la Conca, Estamariu, Custoja o Fenollet son alguns del pobles seleccionats. Fugim dels pobles de postal, tan àmpliament divulgats, amb la il·lusió de sorprendre al lector i convidar-lo a redescobrir el territori. Els textos són de Carles Cartañá, bon amic i també coautor de Pirineus 50 joies de l'art romànic, que està fent una veritable tasca de recerca per endinsar-se en la història i singularitat d'aquests pobles.

jordilongas - Pobles-3.jpg

Alguns dels pobles que recull el llibre

jordilongas - Pobles-1.jpg

Oix, Garrotxa

jordilongas - Pobles-2.jpg

Sanaüja, La Segarra

Deixa un comentari

Turisme ornitològic a Catalunya: 30 llocs per descobrir en família

10 de febrer 2019 - Natura - Comentaris -

Està previst que aquest mes de maig de 2019 l'editorial Cossetània publiqui aquest llibre. Es tracta d'una selecció dels 30 millors indrets de Catalunya on descobrir la gran diversitat d'ocells que viuen al principat. No es tracta d'una guia ornitològica, pensada per especialistes, sinó que s'adreça al gran públic per convidar-lo a gaudir de nostre ric patrimoni natural. Les diferents rutes que es proposen permeten endinsar-se de forma senzilla en una gran varietat d'hàbitats, des dels aiguamolls i llacunes a ran de mar als penya-segats del Prepirineu. A la vegada que s'indiquen les principals espècies d'ocells que es poden trobar en cada indret, en les seves pàgines s'expliquen altres curiositats que amplien l'interès de la visita i ajudaran a programar complertes jornades d'oci.

jordilongas - Ocells%201.jpg

Ocells de Catalunya

jordilongas - Ocells-2.jpg

Embassament de Cellers

jordilongas - Ocells-3.jpg

Estany de Sils

Deixa un comentari

Art urbà, redimint la ciutat

10 de febrer 2019 - Art i patrimoni - Comentaris -

L’art, en qualsevol expressió, no necessàriament resisteix el pas del temps. Però les emocions que provoca sí romanen de forma infinita. I ens porta al fons d’allò més genuïnament humà. Crear bellesa i comunicar-se amb l’altre. No hi ha res més digne i reconfortant. Més enllà del patrimoni que s’acumula en els museus d’arreu del món, gaudi dels sentits i de la intel·ligència, estic meravellat amb l’art que es crea en els espais urbans. Sovint precari, art efímer... que busca conquerir espais anònims, que construeix bellesa per sobre dels caos de formigó, cables elèctrics, façanes degradades o escombraries. Algú va trobar aquella escletxa d’oportunitat per dir alguna cosa, potser un crit de protesta, potser un missatge d’amor, potser un simple joc de colors que fa més alegre la nostra vida.

jordilongas - Art%20urbà-1.jpg

Santiago de Chile

jordilongas - Art%20urbà-2.jpg

Barcelona

jordilongas - Art%20urbà-3.jpg

 

jordilongas - Art%20urbà-4.jpg

Oporto

Deixa un comentari

Parc Güell, viatge als colors de Gaudí

03 de febrer 2019 - Art i patrimoni - Comentaris -

 El genial arquitecte Antoni Gaudí té a la ciutat de Barcelona les seves principals obres. Inspiren a dibuixants i fotògrafs d'arreu del món; el Parc Güell és la més extensa en superfície i combina urbanisme, arquitectura i natura. Inicialment el parc va ser dissenyat com un complex immobiliari per a la burgesia de l'època, una ciutat dins de la ciutat. Però només se'n van construir unes poques cases i va acabar sent el que és avui, un parc públic obert a la ciutat i al tursime. Una passejada tranquil·la permet redescobrir la inspiració de Gaudí. Les figures de trencadís i les formes ondulades tan carcterístiques en l'obra de l'arquitecte es repeteixen per les diverses zones del parc.

jordilongas - Parc%20Güell-23.jpg

Detall de trencadís 1

jordilongas - Parc%20Güell-24.jpg

Detall de trencadís 2

jordilongas - Parc%20Güell-39.jpg

Detall de trencadís 3

jordilongas - Parc%20Güell-28.jpg

Detall de trencadís 4

jordilongas - Parc%20Güell-42.jpg

Detall de trencadís 5

jordilongas - Parc%20Güell-65.jpg

Detall de trencadís 6

Deixa un comentari

Bardenas Reales, el desert de Navarra

03 de febrer 2019 - Natura - Comentaris -

Al nord-est de Tudela trobem un dels paisatges més exòtics de la Península Ibèrica. Es tracta d'un terreny argilós que l'erosió ha moldejat creant formes impossibles i petits barrancs amb parets esculturals. El clima sec i àrid confereix a la zona un aspecte semi-desèrtic, que es fa més evident per l'absència d'activitat humana. Tot plegat confereix a aquest indret una atmosfera onírica, que bé podria ser el fons d'una obra de Dalí. Hi ha un circuit que dóna la volta al parc natural i que es pot recórrer amb cotxe; també hi ha diverses rutes senyalitzades per fer amb BTT.

jordilongas - Bárdenas-202.jpg

Tozales de Pisquerra i "El Rallón" des de l'ermita de Nuestra Señora del Yugo

jordilongas - Bárdenas-101.jpg

Cabezo de Castildetierra

jordilongas - Bárdenas-69.jpg

Barranc de Castildetierra

jordilongas - Bárdenas-183.jpg

Tozales de Pisquerra

Deixa un comentari