jordilongas - jordi-longas-1.jpg

Jordi Longás Mayayo (Barcelona, 1960) és fotògraf, alpinista i pedagog. Treballa de professor a la Universitat Ramon Llull. Als 13 anys es va iniciar a la muntanya i, poc després, una càmera telemètrica Canonet 28 va acompanyar-lo arreu. Va ser soci i President de l'entitat excursionista AGRUECC i després de la seva dissolució ha estat soci del Centre Excursionista de Catalunya i de la Unió Excursionista de Catalunya - Gràcia. És un gran coneixedor i divulgador dels Pirineus, havent realitzat també múltiples ascensions i travesses en altres massissos de la Península Ibérica, Alps, Atlas i Andes.

L'any 1990 va iniciar la seva carrera com a fotògraf i escriptor. Ha publicat més d'un centenars d'articles i milers de fotografies en les principals revistes de muntanya espanyoles com Desnivel, Grandes Espacios, Vèrtex i Mundo de los Pirineos. També ha publicat imatges a Geo, Integral, Viajar, De Viajes i National Geographic.

Ha estat membre del consell assessor de la revista Vèrtex, és col·laborador habitual de les editorials Desnivel i Cossetània Edicions, i de les agències Iberimage i Àlbum. Ha guanyat els següents premis: Premi a la Millor Fotografia en el Concurs Fotogràfic de Natura a les Comarques de Ponent (desembre 1992), 1r Premi de Reportatge Fotogràfico en el concurs "1000 imatges per Collserola", Patronat Metropolità Parc de Collsero­la (octubre de 1992), premio de reportatge fotogràfic "La vida quotidiana a l'Escola" de la revista "Cuadernos de Pedagogía" (abril 1996), Premi Especial en la VI Edición de los Premios Hofmann de Foto­grafía (any 1996), 1r premi a la millor col·lecció "Memorial Òscar Rúbies" (octubre 1998).

És autor o coautor de 6 llibres de gran i mig format dedicats als Pirineus: Pirineos en esquís, 120 itinerarios; Pirineos íntimos; Pirineos en esquís, 150 itinerarios (3 edicions); Pirineos, 100 cumbres (2 edicions); Pirineus: Viatge fotogràfic; i Pirineos 20 trekkings. També és autor dels llibres: Catalunya: 50 excursions inoblidables (4 edicions); Pirineu: excursions als 50 llacs més emblemàtics; Bal d'Onsella: los colores del SilencioAnem a veure Ocells: 30 espais per observar-los en família; i amb Chopo García-Die de Montseny: 50 indrets amb encant. Ha fet les fotografies dels llibres: Barcelona: 50 indrets amb encant (text de Joaquim Roglán); El paisatge favorit de Catalunya (amb Chopo García-Die i text de TV3); I dels llibres amb texts de Carles Cartañá: Pirineus: 50 joies de l'art romànic  Catalunya: 50 pobles amb caràcter.  Ambdós  autors treballen actualment en dos projectes centrats en els castells i els monestirs medievals de Catalunya. Per  contactar amb l’autor, llogar fotografies o encarregar còpies, escriure correu electrònic a: autor@jordilongas.com